Tuesday, May 12, 2009

Demokrasi Untuk Rakyat Bukan Keuntungan Pemimpin

DI SEBALIK HARGA MINYAK


Di sini saya ingin berkongsi ilmu yang saya ada berkaitan dengan minyak petrol. Saya tahu mereka yang berkerja dengan Petronas, Shell atau Mobil akan marah saya tetapi ini realiti yang mana kebanyakan rakyat Malaysia ditipu atau tertipu. Untuk pengetahuan semua, RON atau dikenali sebagai Octane Rating merupakan pengukuran rintangan dalam bahanapi (fuel) terhadap detonataion (engine knocking) terutama enjin nyalaan palam pencucuh. RON number sebenar bergantung kepada ratio mampatan sesebuah enjin (compression ratio).

Jika ratio mampatan lebih tinggi, maka itu adalah lebih baik kita menggunakan minyak RON yang lebih tinggi. Selain itu pemilihan RON hendaklah merujuk kepada prestasi enjin tersebut. Penggunaan bahanapi RON tinggi sebenarnya tidak memberi apa-apa kesan terhadap enjin prestasi rendah seperti enjin motorsikal honda dan sebagainhanyalah satu pembaziran.

Adalah sedia maklum bahawa RON yang tinggi iaitu RON 100 ke atas digunakan oleh enjin lumba formula one. Kita sedia maklum bahawa kelajuan kereta formula one adalah hampir 300 km/jam dan putaran per min aci engkol lebih daripada 10000 rpm. Persoalan di sini adakah enjin kenderaan kita merupakan enjin prestasi tinggi sama seperti kereta formula one. Jika kita lihat USA mengguna RON 87 dan untuk Europa pula adalah RON 91-92 yang kenderaan biasa kenapa kita tergila-gila dengan RON 97 atau 95. Siapakah yang menasihatkan kerajaan tentang penggunaan kedua minyak ini atau kerajaan berusaha untuk mendapatkan keuntungan dengan membebankan rakyat.
Harga minya mentah dunia (setahun) diramalkan US 68 per barrel (www.oil-price.net) atau RM239 per barrel. Harga minyak mentah seliter adalah RM1.50, maka itu pada mulai 1 sept 2009, RON 97 dihasilkan dengan kos tambahan RM0.50 manakala RON 95 pula adalah RM0.25. Oleh yang demikian sama-sama kita fikir adakah 1 Sept nanti kenaikan minyak ini adalah membantu atau membebankan kita. Harga pasaran normal di negara2 lain pada hari ini adalah RM1.31 per liter..HANYA RAKYAT MALAYSIA SAJA BODOH /DIPERBODOHKAN UMNO/BN BAYAR LEBIHH

No comments:

Post a Comment